3 juli 2019 –

Vijf vragen aan Bart Siemerink – Directeur Keukenhof –
Ondernemen in de regio – 

  1. Hoe betrokken ben jij bij de Duin- en Bollenstreek?

Ik voel me sterk verbonden met de Bollenstreek. Ik breng hier dan ook al mijn hele werkzame leven door. Eerst bij Anthos, de branchevereniging voor bollenhandel, daarna bij Flora Holland in Rijnsburg en nu alweer zeven jaar bij Keukenhof. Ik ben een trotse ‘Bollenstreker’ zou je kunnen zeggen. Ook nu heb ik het weer enorm naar mijn zin. We hebben een prachtig seizoen gedraaid en team Keukenhof is alweer volop bezig met mooie plannen voor 2020. De bollen zijn inmiddels allemaal gerooid en het park wordt klaargemaakt voor het volgend seizoen.

2. Waar hoop je dat de Duin- en Bollenstreek ‘staat’ over 10 jaar?

Er is veel te doen. Ik denk en hoop dat de Economic Board hier een verbindende rol in gaat spelen. Er moet meer bestuurlijke eenheid ontstaan. De fusie onlangs tussen Noordwijk en Noordwijkerhout is daar een mooi voorbeeld van. Wat mij betreft volgen er meer fusies. Anders blijven we hangen op ‘postzegeltjes niveau’, terwijl buurgemeenten veel groter zijn. We zullen randvoorwaarden moeten scheppen om het traditioneel sterke van deze streek te behouden en dit als vliegwiel te gebruiken voor vernieuwing. Als wij in deze streek bedrijvigheid willen hebben, maar ook prettig willen blijven wonen, dan moeten vooral ook aan de slag met de infrastructuur. Het is inmiddels mijn stokpaardje, ik weet het. Maar betere wegen, treinen en bussen zijn noodzakelijk om deze regio gezond te houden.

3. Waar zijn we goed in, in deze streek?

Waar we heel blij mee mogen zijn in deze streek, is onze sterke profiel. De Bollenstreek roept zowel binnen als buiten Nederland een heel mooi gevoel op van kleuren, bloemen en lente. Daarnaast vind ik het opvallend hoe ondernemend we hier met z’n allen zijn, de streek drijft op deze ondernemende types. Toch is er ook een manco. In de Bollenstreek zijn er weinig tot geen grote bedrijven te vinden. Ik heb het dan over bedrijven die mede het gezicht bepalen van een streek. Dat betekent helaas dat er minder aandacht bij bedrijven is voor bredere ontwikkelingen in de regio. De focus van ondernemers in deze streek ligt vooral op het eigen bedrijf. We lossen allemaal op onze eigen wijze onze problemen op. En dat terwijl we in de Bollenstreek ook bezig moeten zijn met gemeenschappelijke grotere doelen voor ontwikkeling en vooruitgang.

4. Hoe ben je als ondernemer/directeur betrokken bij de Economic Board Duin- en Bollenstreek (EBDB)?

Ik ben in een eerdere fase betrokken geweest bij de totstandkoming van de Economische Agenda van de Duin- en Bollenstreek. Hierin werd bepaald hoe we komende jaren de economie van deze streek willen versterken. Goed om te zien dat er nu eindelijk actie is en dat de Economic Board business cases uit de Economische Agenda in beweging brengt en aanjaagt. Ik heb zin om met alle stakeholders uit de regio aan de slag te gaan.

5. Wat zou je graag nog eens willen doen in (of met) de Duin- en Bollenstreek?

In deze streek zijn we erg gefocust op het voorjaar met de bloemen. Ik zou graag zien dat we meer jaarrond zichtbaar zijn als Bollenstreek. Dat kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld door ook de gewassen die in de zomer bloeien beter zichtbaar te maken. Dit roept iedereen ook al jaren. Toch komt het niet van de grond. Ik mis daarin nog een beetje het lef. De durf om iets te starten en de handschoen op te pakken. Wij nemen graag deel in initiatieven en we zijn graag bereid tot samenwerking. Vorig jaar zijn wij al gestart met het opzetten van een Dahliatuin bij Kasteel Keukenhof. En ook dit jaar zijn de Dahlia’s alweer geplant. Van augustus t/m oktober is er dus weer een prachtige kleurrijke Dahliatuin gratis te bezichtigen. Ook bij de Ruïne van Teylingen kun in de zomer een mooi en kleurig visitekaartje van de Bollenstreek maken, iets dat bij Keukenhof én het cultureel erfgoed van de streek past. Er liggen zoveel mooie kansen!

Economic Board Duin- en Bollenstreek