6 november 2019 –

Ondernemen in de regio –

Vijf vragen aan Ab de Bruijn – 
Eigenaar Hotel van der Valk Sassenheim-Leiden

  1. Hoe betrokken ben jij bij de Duin- en Bollenstreek? (Werk je er, woon je er?)

Ik ben geboren en getogen in de Bollenstreek. Sterker nog ik ben geboren in dit hotel. Ik heb hier tot nu toe het grootste deel van mijn leven gewoond. Van der Valk Sassenheim bestaat sinds 1971. Het was eerst van mijn ouders. Het is het eerste nieuwbouw Van der Valk Hotel van Nederland. Tot die tijd werden er vooral bestaande panden omgebouwd tot Van der Valk hotels. In 1996 ben ik samen met mijn vrouw Christa terug gegaan naar Sassenheim om het bedrijf van mijn ouders over te nemen. Tot acht jaar geleden heb ik met Christa en onze vier zoons in het hotel gewoond. Nu wonen we in een ‘normaal huis’ in Sassenheim. Ik voel me sterk verbonden met de Bollenstreek. Ons hotel heeft onder andere door de ligging aan de A44 een regiofunctie. Ook ben ik nauw betrokken bij de streek via diverse netwerken, want ik denk graag mee over de toekomst.

  1. Waar zijn we goed in, in deze streek?

In ondernemen. Ik zie nog altijd veel mooie en nieuwe dingen gebeuren in deze regio. Opvallend vind ik de hoge graad van familiebedrijven. Je ziet het bij de bollenbedrijven, maar ook bij veel horecabedrijven. Het is mooi om te zien dat deze bedrijven van generatie op generatie gaan en nog steeds groeien. In dit regionale plaatje passen wij als familiebedrijf dus ook perfect. Mijn zoons zijn de vijfde generatie Van der Valk. De kans is groot dat ook zij het familiebedrijf in gaan. Of wij echte Van der Valken zijn? Jazeker, wij heten dan wel De Bruijn, dat komt omdat er binnen het bedrijf uiteraard ook meisjes worden geboren. Mijn Oma was de oudere zus van Ome Arie en Ome Gerrit. Als je er meer over wilt weten kun je de serie de Jonge Valken terugkijken op YouTube. Hier is een groepje Valken uit de vierde generatie een paar weken gevolgd, een van die Jonge Valken ben ik.

  1. En waar hoop je dat de Duin- en Bollenstreek ‘staat’ over 10 jaar?

Ik denk en hoop dat de missie van de Economic Board werkelijkheid gaat worden. Ik sta volledig achter dit beleid. Er is veel aandacht voor groen, zorg en een mooie woonomgeving. Ook wordt het gebied sterker gemaakt voor toerisme, bijvoorbeeld door het hele jaar een sterk toeristisch aanbod te creëren. Dat maakt de streek aantrekkelijker en bovendien economisch stabieler. Ik hoop dat we binnen nu en tien jaar er een mooie toeristische trekpleister bij krijgen. We hebben Keukenhof, dat is een prachtige attractie die elk jaar mooier wordt. Ik hoop dat we ook een Flower Bulb Experience krijgen die het hele jaar door kan worden bezocht. Waar je de geschiedenis van de bol beleeft en waar alle kleine initiatieven bij elkaar komen. Denk aan schilderijen, maar denk ook aan Bollen Vodka. Er zijn zoveel prachtige initiatieven. Ik denk echter dat als ze bij elkaar worden gebracht onder één dak, er nog iets veel mooiers ontstaat.

  1. Hoe ben je als ondernemer betrokken bij de Economic Board Duin- en Bollenstreek (EBDB)?

Ik denk en praat graag mee. De Economic Board heeft mij enkele keren geïnterviewd over zaken die spelen in deze regio. Ook ben ik eerder dit jaar aanwezig geweest bij een bijeenkomst over de marketing van deze regio. Er worden momenteel mooie stappen gezet. Ik zie beweging. En wat ik vooral goed vind, is dat er niet alleen gefocust wordt op één onderwerp. Het gaat om het geheel en om de juiste verbindingen. Om toerisme en zorg. Om de bollencultuur en bereikbaarheid. Om space en bedrijvigheid. Veel zaken kunnen elkaar versterken.

  1. Wat zou je graag nog eens willen doen in (of met) de Duin- en Bollenstreek?

Het lijkt mij geweldig om een keer “Het jaar van de Bollenstreek” te organiseren. Bijvoorbeeld als deze streek 300 jaar bestaat. Een wereldtentoonstelling van groot formaat waar iedereen op afkomt. En waar wij Bollenstrekers ons verhaal kunnen vertellen. Leeuwarden was vorig jaar Culturele Hoofdstad van Europa. Ik zie de Bollenstreek wel als een goede kandidaat voor Culturele Wereldstreek.

Op de foto: Ab en Christa de Bruijn (directie Hotel van der Valk Sassenheim-Leiden)

Ab en Christa de Bruijn
Economic Board Duin- en Bollenstreek