16 september 2019 –

Vijf vragen aan Patrick Kerkvliet – Eigenaar Olympia Charters in Warmond –
Ondernemen in de regio – 

  1. Hoe betrokken ben jij bij de Duin- en Bollenstreek? 

Ik woon en werk in Warmond. Eerlijk gezegd is Warmond best een buitenbeentje in de Bollenstreek. We horen wel bij Teylingen en de Bollenstreek. Maar met onze unieke ligging aan de De Kaag, zijn wij vooral gericht op de wateren en Leiden. Toch ben ik trots op de Bollenstreek, met name in het voorjaar woon ik in het mooiste gebied van Nederland.

  1. Hoe ben je als ondernemer betrokken bij de Economic Board Duin- en Bollenstreek?

Het sloepennetwerk is onderdeel van de Economische Agenda. Ik heb diverse keren deelgenomen aan rondetafelgesprekken. Deels om mijn wensen te uiten, maar ook om informatie te geven over het huidige aanbod. In de omgeving Kaag / Leiden kun je onder maar liefst 70 bruggen varen waardoor er een uitgebreid vaargebied ontstaat. Het idee is om de Bollenstreek ook meer te betrekken in het sloepennetwerk. We hebben aangewezen waar de knelpunten zitten en wat verbeterd kan worden. Dit heeft met name te maken met te lage bruggen of bruggen die niet open kunnen. Inmiddels zijn de eerste kinderziektes opgelost. Ik wijs mijn verhuurders dan ook enthousiast op de prachtige vaartochten die je kunt maken in april en mei langs de bloeiende bloemenvelden. Het sloepennetwerk in de regio is zo meer in beweging gekomen. Het maakt het recreëren op de wateren in deze streek uitgebreider en interessanter.

  1. En waar hoop je dat de Duin- en Bollenstreek ‘staat’ over 10 jaar?

Ik zou willen dat de Bollenstreek zich net zo goed gaat profileren zoals veel skigebieden dat doen. Met de juiste marketing moet dat lukken. Ik kom bijvoorbeeld veel in Ischgl, zij zetten zichzelf neer als ‘Het Ibiza van de Alpen”, wel zo duidelijk. Maar daarvoor is wel samenwerking en verbondenheid nodig. Er zijn uiteindelijk al best veel initiatieven geweest en het is tot nog toe niet goed van de grond gekomen. Ik hoop dat de Economic Board deze verbindende rol kan spelen.

  1. Waar zijn we goed in, in deze streek?

De unieke combinatie van kunst, cultuur, water en stad vullen elkaar prachtig aan. Kijk naar het uitgestrekte strand, de duinen en de bossen zo vlak bij de grote steden en Schiphol. En de Kaag is het mooiste vaargebied van Nederland. Natuurlijk is het ook mooi in Friesland en op de Loosdrechtse plassen. Maar nergens in Nederland kun je door zo’n gezellige en drukke stad varen, terwijl je na een kwartier weer kunt zwemmen in een van de Kagerplassen.

  1. Wat zou je graag nog eens willen doen in (of met) de Duin- en Bollenstreek?

Ik had al langer de wens om een rondje ‘Bollenstreek’ toe te voegen aan de vaarsuggesties voor onze verhuurders. Voor ons bedrijf betekent het dat we al in april, een maand eerder, interessant aanbod hebben voor bewoners en toeristen. Een rondje tussen de bloemen moet je een keer gevaren hebben toch? Kijk maar eens op www.sloepennetwerk.nl naar de tochten. Er bestaat een handige app van dit netwerk voor op je telefoon. Heel praktisch, want je vaart net als bij het fietsknooppunten netwerk van punt naar punt. Ik blijf graag meedenken zodat er komende jaren nog mooiere en uitgebreidere tochten in de streek ontstaan.

Economic Board Duin- en Bollenstreek