Space Experience Centre

Projecteigenaren

Barbara Hoppel

Algemeen Directeur Space Expo Noordwijk

Stakeholders

Gemeente Noordwijk | Overige gemeenten | ESA ESTEC | Provincie Zuid-Holland | Holland Rijnland | Ondernemersfonds Noordwijk | Regionale (horeca)bedrijven

DOELSTELLING

Het onderzoeken van de mogelijkheid het huidige bezoekerscentrum en ruimtevaarttentoonstelling Space Expo door te laten groeien naar een Space Experience Center. Dit center zou onderdeel moeten zijn van de nieuwe Space Campus en een verdubbeling van het aantal jaarlijkse bezoekers opleveren; van de huidige 100.00 naar 200.000 in 2030.

STATUS

In september 2019 is een overeenkomst met EBDB tot stand gekomen om een haalbaarheidsonderzoek uit te (laten) voeren naar de realisatie van het nieuwe Space Experience Center.

Barbara Hoppel, algemeen directeur van Space Expo, begeleidde als kwartiermaker het onderzoek naar de mogelijkheden. Bureau LAgroup werd aangetrokken voor het uitvoeren van het haalbaarheidsonderzoek, bureau XPEX  zou het creatieve concept verzorgen.

De eerste resultaten waren positief over de marktpotentie voor een succesvol Space Experience Center. Het rapport over de eerste fase van het onderzoek werd begin 2020 verwacht. Op basis daarvan kon worden gewerkt aan een bidbook: de basis om op zoek te gaan naar binnenlandse en buitenlandse financiers voor de ontwikkeling van, en investering in, een nieuw centrum.

De haalbaarheidsstudie is begin 2020 opgeleverd. Helaas werden alle ontwikkelingen vrijwel direct gedwarsboomd door corona. Door tegenvallende bezoekersaantallen, en dus tegenvallende inkomsten, is Space Expo – net als vele andere musea – in 2020 in zwaar weer terechtgekomen.

Van het bidbook voor geïnteresseerde partijen is een draftversie aanwezig, maar in tijden van corona is het lastig een goede analyse te maken van de markt en de mogelijkheden. De lockdown heeft een vertragend effect op de mogelijke doorontwikkeling naar een Space Experience center; het voortraject kost ook meer tijd en energie dan voorzien. Ondertussen vinden er wel (netwerk)gesprekken plaats over haalbaarheid en realisatie, met name met Nederlandse partijen.

RESULTAAT

Een rapport met conclusies en aanbevelingen over de realisatie van een nieuw kennis-, informatie- en educatiecentrum met internationale allure.

ETALAGE NEDERLANDSE EN EUROPESE RUIMTEVAART

Voor het thema Space zijn de regionale ambities groot, met de toekomstige Space Campus als het bloeiend hart. Bij de ontwikkeling van een high tech cluster op internationaal niveau past een modern en aantrekkelijk Space Experience Center. Dat zou vele extra bezoekers naar onze regio moeten trekken en leiden tot extra economische activiteit (o.a. in de horeca).

Het center zou, naast de rol als bezoekerscentrum/ expositieruimte ook dienen als multifunctioneel centrum voor de nieuwe Space Campus (educatie, congressen, evenementen) en verbindend werken tussen ruimtevaart, bedrijven, kennisinstellingen, overheid en toerisme. Omdat de ontwikkeling van een nieuw center een traject van velen jaren is, zou gelijktijdig worden gewerkt aan stapsgewijze modernisering van het huidige Space Expo.

Door hier uw e-mailadres in te vullen schrijft u zich in voor onze nieuwsbrief. 

Leuk dat je er bent!

Er is nu een nieuwe Economic Board Duin en Bollenstreek.
Deze website bevat nog oude informatie, maar wordt binnenkort bijgewerkt.