DOELSTELLING
Het uitvoeren van een uitgebreide analyse van de kansen op herverkaveling en kavelverbetering. De analyse vormt de basis voor verdere herstructurering van het teeltareaal.
STATUS
Het project is afgerond. De informatie die de analyse heeft opgeleverd, speelt een belangrijke rol in de uitvoering van herstructureringsplannen door GOM.
RESULTAAT
GOM heeft het onderzoeksresultaat van de Stichting Kavelruil aan belanghebbenden gepresenteerd en een vervolgopdracht verstrekt aan de Stichting Kavelruil.
TOEKOMSTBESTENDIGE KAVELS
De doelstelling van GOM is het tot stand brengen van een economische en ruimtelijke vitale Duin- en Bollenstreek, door middel van actieve gebieds(her)ontwikkeling. Kavelruil, kavelverbetering en herverkaveling dragen bij aan modernisering van het areaal, dus aan vitale economie in een vitaal landschap. GOM is het uitvoerend grondbedrijf, de Greenportgemeenten zijn de aandeelhouder. Het beleidskader voor de werkzaamheden van GOM is de Intergemeentelijke Structuurvisie.
Voor een gezonde bolleneconomie is het noodzakelijk de van oudsher fijnmazige verkaveling terug te dringen en kavels te moderniseren. Schaalvergroting en grotere verdiencapaciteit zijn essentieel voor toekomstbestendige bollenteelt; efficiëntere kavelinrichting heeft direct invloed op de economische waarde van het teeltareaal. GOM gebruikt de resultaten van de analyse door Stichting Kavelruil bij planontwikkeling en contractering van individuele herstructureringslocaties. Samen met grondeigenaren bekijken ze de opties van verbeterde verkaveling. Dit proces kan niet worden afgedwongen; het succes hangt af van de bereidwilligheid van grondeigenaren en ondernemers. Op verschillende plekken ontstaat er in de regio al herverkaveling, geïnitieerd door grondeigenaren. Een positieve ontwikkeling, met hopelijk een aanzuigende werking.